Wie zijn wij?

Eén van de snelst groeiende AgTech startups in Nederland

Wij zijn AgroWizard, een internationaal actieve AgTech startup en joint-venture van Limburgse mkb’ers FleurenTech, Genzai en Bluehub. Wij zijn sinds 2020 gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo; een bloeiende innovatiebroedplaats midden in het hart van het grootste aaneengesloten productiegebied voor boomteelt in de wereld.

Héééél lang geleden… stonden Han Fleuren en Yannick Smedts (van Boomkwekerijen Henri Fleuren en FleurenTech) aan de wieg van onze stamdiktemeter, de eerste meetapp van AgroWizard. Han en Yannick wisten dat de stamdikte van hun boompjes de beste indicator is voor de economische waarde ervan. Maar, handmatig stamdiktes meten is met 3,6 miljoen fruitboompjes een hels karwei en qua investering in tijd en geld totaal onrealistisch. In het Blue Innovation Center in Venlo kwamen Han en Yannick in contact met Roy Lenders (vanuit Genzai), Bart Verlegh en Pim Deuling (Bluehub). Gezamenlijk werd een innovatieve, hightech oplossing voor het meten van stamdiktes gevonden. Volautomatisch en met behulp van nieuwe cameratechnologieën, kunstmatige intelligentie en big data. Maar bovenal een enorm besparing in tijd en geld.

Sinds haar oprichting in 2020 is AgroWizard uitgegroeid tot één van de snelst groeiende AgTech startups in Nederland. Met inmiddels zeven internationale AI Engineers, een commercieel team van drie enthousiastelingen en een grote groep partners en stakeholders (zoals Rabobank, SVTGV en de Regio Noord-Limburg) is AgroWizard klaar om met een breed scala aan innovatieve meetapps de land- en tuinbouwsector the next step in precisielandbouw te laten zetten.

De toekomst

Complexe technologieën toegankelijk, begrijpelijk en bruikbaar maken voor telers

In de toekomst zullen datagedreven beslissingen en automatiseringsprocessen een hele grote rol spelen in de land- en tuinbouwsector. Precisielandbouw of, eenvoudiger gezegd, een vorm van land- en tuinbouw waarbij data telers helpt ervoor te zorgen dat zij de juiste handeling op het exact het juiste moment en plaats kunnen verrichten. Denk hierbij aan oogstvoorspellingen, bemesten of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Precisielandbouw heeft telers veel te bieden. De praktijk leert echter dat het gebruik nog veel haken en ogen kent. Het gebruik van informatie-intensieve technieken in de land- en tuinbouw ligt in Nederland op een relatief laag niveau. Eén van de verklaringen voor de lage adoptie van precisielandbouw-technieken is een hoge aanschafprijs i.c.m. een hoge investering in kennis en arbeid “voor je überhaupt met de techniek aan de slag kunt” (bron: Rabobank, 2020).

Wij geloven heilig in precisielandbouw. Sterker nog, datagedreven beslissingen zorgen aantoonbaar voor lagere kosten, hogere opbrengsten, meer kennis en verminderde bedrijfsrisico’s voor de teler. De hoogwaardige technologie die hiervoor nodig is, denk aan sensoren, camera’s of weerstations, is echter complex. Daarom is het onze missie om de precisielandbouwcyclus te revolutionaliseren door complexe technologieën zoals big data en kunstmatige intelligentie toegankelijk, begrijpelijk en bruikbaar maken voor onze afnemers. Simpel gezegd: je hoeft zelf geen tovenaar te zijn, om te kunnen toveren met data.

Totaaloplossing

Hardware, software en een online dataplatform als totaaloplossing

AgroWizard biedt een totaaloplossing. Volgens ons draait alles om kunnen meten (behoefte aan hardware; bijvoorbeeld onze camera- en communicatiemodules), willen meten (behoefte aan software; bijvoorbeeld onze meetapps die draaien op onze hardware) en de daaruit voortkomende data begrijpen en gebruiken (behoefte aan informatie en kennis; bijvoorbeeld ons online dataplatform).

Als wij het hebben over software, dan hebben wij het vooral over meetapplicaties. Onze eerste meetapplicatie is een stamdiktemeter voor vrucht- en laanbomertelers welke in 2021 commercieel verkrijgbaar is, een hele rits nieuwe meetapps zijn reeds in ontwikkeling. In 2022 hopen we o.a. meetapps voor bloesemtelling van appels en peren, een boomhoogtemeter en een CO2-meter om de hoeveelheid CO2 welke is opgeslagen in een boom te kunnen kwantificeren, op de markt te brengen.

Al onze meetapplicaties zullen ‘draaien’ op dezelfde hardware. Je hoeft als teler dus niet elke keer opnieuw andere/nieuwe hardware te kopen wanneer je gebruik wilt maken van een extra meetapp. Qua hardware maken wij onderscheid tussen een cameramodule (om bijvoorbeeld een stamdiktemeting te doen) en een communicatiemodule (om de data van de meting door te sturen naar ons online dataplatform). Zowel de cameramodule als de communicatiemodule wordt op een tractor of een ander rijdend platform zoals een quad, een AGV, etc. gemonteerd. Wij helpen logischerwijs bij de installatie. Per tractor kunnen maximaal vier cameramodules worden geïnstalleerd. Er is per tractor altijd minimaal één communicatiemodule nodig.

In ons online dataplatform kan de teler de data die is verzameld op zijn percelen inzien, gebruiken en omzetten tot kennis. Sterker nog, niet alleen de data van onze eigen meetapps kan worden bekeken, maar ook ‘externe’, reeds bestaande databronnen van de teler zoals bodemsensoren en weerstations. Tevens bieden wij via PDOK een schat aan publiekelijk toegankelijke, Kadastrale data volledig kosteloos aan.

Let op: AgroWizard verkoopt geen producten, wij bieden onze totaaloplossing aan middels een abonnement met vaste, maandelijkse kosten. De teler huurt dus onze hardware en maakt gebruik van één of meer meetapps, de daaruit voortkomende data kan kosteloos worden ingezien en gebruikt op ons dataplatform.

Wie zijn wij

MAAK KENNIS MET ONZE WIZARDS...

Yannick Smedts

Yannick

Pim Deuling

Pim

Roy Lenders

Roy

Agrowizard_vierkant_Stefan

Stefan

Tim Wedde

Tim

Agrowizard_vierkant_Lute

Lute

Han Fleuren

Han

Bart Verlegh

Bart

NEEM CONTACT MET MIJ OP!