Koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben donderdag een streekbezoek gebracht aan Noord-Limburg. Op de Brightlands Campus Greenport in Venlo lieten zij zich informeren over innovaties op het gebied van landbouw en gezondheid.

 Inge Neessen van Neessen Aardbeien- en Aspergeplanten uit Grashoek hoefde niet lang na te denken toen haar medewerking werd gevraagd aan het bezoek van het koningspaar. ‘Zo’n kans krijg je niet zo gauw.’ Samen met haar broer Johan gaf ze uitleg over innovaties in de asperge- en aardbeienteelt.

De ondernemers gingen in op de machine die zij met bouwer AVL Motion ontwikkelen voor de aspergeteelt. Het apparaat kan zelfstandig de folie van het bed halen, de asperge beoordelen en daarna steken. Daarna belandt het ‘witte goud’ in kratten voor verdere verwerking. Met deze machine kan een teler met minder oogstpersoneel een betere kwaliteit asperges leveren. ‘De koning en koningin stelden veel vragen en hadden belangstelling voor de werking van de aspergerobot’, zegt Neessen.

Willem-Alexander en Maxima maakten op de Innovatiemarkt ook kennis met andere ondernemers en onderzoekers, waaronder BASF Vegetable Seeds, Jansen Ei, MiniTree, AgroWizard, Scelta Inside en Brightlabs. Verder volgde een gesprek met LLTB-voorzitter Léon Faassen en directeur Saskia Goetgeluk van Brightlands. Zij vertelden over de Noord-Limburgse ambitie om de gezondste regio van Nederland te worden.


Bron: Nieuwe Oogst, 28 mei 2021
Link: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/05/28/koningspaar-maakt-kennis-met-limburgse-innovatiekracht