Geautomatiseerd data verzamelen kan het leven van een boer een stuk gemakkelijker maken, maar het is ook kostbaar en ingewikkeld. AgroWizard helpt kwekers en andere agrarische ondernemers om op basis van data meer inzicht in hun perceel te krijgen. Een mooi eerste product is de Treewizard: een stamdiktemeter die volautomatisch de stamdikte van laan- en vruchtbomen op een perceel meet.

AgroWizard is een joint-venture opgericht door Genzai, Boomkwekerij Fleuren en Bluehub. Vanaf de Brightlands Campus Greenport Venlo werken ze samen om te ‘toveren’ met data. Ze ontwikkelen technologie om data te verzamelen, waardoor de teler zijn kosten kan verminderen en zijn opbrengsten vergroten.

Kunstmatige intelligentie
AgroWizard maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Dat betekent dat ze systemen of machines maken die onze eigen intelligentie nabootsen om taken uit te voeren en die zichzelf tijdens dat proces kunnen verbeteren op basis van de vergaarde informatie. Roy Lenders is betrokken bij AgroWizard als eigenaar van Genzai. Hij ziet in de agrofoodsector veel kansen voor kunstmatige intelligentie. “Het is een datarijke omgeving met veel handmatig werk. Kunstmatige intelligentie is een complexe technologie, die uiteindelijk het repetitieve eentonige werk in de land- en tuinbouw gaat vervangen.”

TreeWizard
Het eerste product van AgroWizard is de TreeWizard, een stamdiktemeter die volautomatisch de stamdikte van laan- en vruchtbomen op een perceel meet. De meter heeft meerdere camera’s, die geïnstalleerd wordt op een tractor om vervolgens, met behulp van kunstmatige intelligentie, de stamdiktes te meten. Deze data wordt inclusief GPS-locatie, doorgestuurd naar de cloud.

Een boom staat volgens Lenders gemiddeld twee jaar bij een kweker. De stamdikte bepaalt uiteindelijk de verkoopprijs van de boom. “Neem Boomkwekerij Fleuren, daar staan zo’n 2,5 miljoen bomen. Daar moet je nu met een blocnote, pen en meetlint langs om van iedere boom handmatig de stamdikte te meten. Daar ben je zo een maand mee bezig! De TreeWizard meet automatisch de stamdikte en de gps-locatie van de boom. Hij weet dus precies waar welke boom staat, zodat je ook tussentijds de groei in de gaten kan houden en waar nodig, kan bijsturen.”

Meten
Deze hardware kan op ieder voertuig bevestigd worden, van tractor tot vrachtwagen. “Het was even puzzelen, maar de hardware kan nu ingezet worden voor meerdere doeleinden. Wat de hardware meet, wordt bepaald door welke meetapps de klant in de appstore selecteert. Bij boomkwekers is dat de stamdikte, maar we kunnen ook de hoogte van de boom, de hoeveelheid bloesem of vruchten meten. We kunnen eigenlijk alles meten dat met het blote oog zichtbaar is”.

Kosten delen
De kansen voor AI zijn volgens Lenders enorm. “Maar het wordt nu nog maar heel beperkt toegepast omdat het een complexe en dure technologie is, waarin je als individuele teler niet kan investeren. Het is nu een grote hype, maar je moet altijd blijven kijken waar het helpt en of het voor een grote groep interessant is. Dan kun je met elkaar de kosten delen en wordt het interessant.”